RoNIX - Romanian Network for Internet eXchange



Principalul proiect pus in opera de ANISP începand cu 2001 este platforma nationala interconectare a retelelor ISP-istilor: RoNIX - Romanian Network for Internet eXchange.  Aceasta constă în realizarea unei retele nationale de noduri de InterneteXchange, la care se conecteaza retelele furnizorilor de servicii Internet din România si din alte tari pentru a face interschmb de trafic. Reteaua de noduri RoNIX a fost gandita sa se dezvolte în faze succesive, prin instalarea în mai multe locatii din tara.

Proiectul a fost initiat de ANISP, care are stabilit, încă de la constituire, ca obiectiv principal realizarea interconectării retelelor de acces a principalilor furnizori de servicii Internet din România, prin care să se asigure eliminarea rutării traficului dintre ele prin relee internationale a traficului originat din tara si care au ca destinatie domenii .ro (pana la RoNIX acesta se facea in destul de multe cazuri chiar prin SUA si Canada; chiar si acum sunt ISP-isti care nu utilizeaza  RoNIX si fac interschimb de trafic prin afara tarii). La inceputurile RoNIX, ponderea acestui trafic era de 70-75% din total trafic inter-retele, ceea ce ridica sensibil costul si adauga întârzieri la timpul de răspuns (în unele cazuri de cel putin de 2 ori).

 

Pentru realizarea obiectivului propus Consiliul Director al ANISP a decis în reuniunea din 2.02.2001 constituirea Grupului de lucru GL05 dedicat InterneteXchange-ului. Acesta a elaborat un studiu de fezabilitate si a propus Consiliului Director o solutie tehnică de realizare a primului nod national RoNIX.

Primul nod RoNIX fost instalat la 6.09.2001 in locatia din Palatul telefoanelor din Calea Victoriei, aflata in administrarea SNR. Imediat dupa instalare s-au conectat la primul nod RoNIX un numar de 6 ISP-uri. Un prim succes a fost înregistrat: în weekendul 8-9 septembrie 2001 prin nod s-a rutat un trafic de 1,6 GB.


Dupa o scurta perioada de functionare in regim de PILOT, s-a definitivat  documentatia de organizare si functionare, s-a pregătit locatia pentru conectarea altor furnizori de Internet si s-a dat în exploatare platforma de interconectare în regim normal.

Instalarea primului nod RoNIX din Bucuresti s-a facut cu sprijinul CISCO România si Compaq România, care au asigurat furnizarea tehnologiei (hard si soft), si respectiv SNR si Romtelecom, care au asigurat suportul de telecomunicatii de date (inclusiv colocarea).


Primii beneficiari directi ai RoNIX sunt furnizorii de servicii Internet, membrii ANISP. Pentru acestia efectul imediat înseamnă reducerea încărcării benzii internationale cu traficul national (originat din si cu destinatie în domenii sub .ro). Disponibilitatea rezultată a fost pusă la dispozitia clientilor, ceea ce însemnă cresterea calitătii serviciilor.

Cel mai important însă este faptul că, odată cu implementarea RoNIX, au crescut semnificativ facilitătile oferite utilizatorilor de servicii Internet si disponibilitatea de dezvoltare a serviciilor informationale la nivel national. S-au creat astfel premisele pentru utilizatorii de Internet ca, indiferent de reteaua de acces la care este conectat, să beneficieze de performante asemănătoare când accesează servere (servicii) nationale.

 

In prezent, reteaua nodurilor RoNIX a ajuns la 7 locatii, cu o distributie echilibrata pe teritorului Minicipiului Bucuresti si cu disponibiltate marita in zonele de mare trafic. ISP-istii au acum facilitati de conectare la RoNIX la nivel de 10 Gbps, prin care pot face interschimb de trafic cu alte retele din Romania, dar si din tarile din jur.

 

In 3 Septembrie 2004, au fost configurate si au devenit functionale echipamentele instalate la nodul metropolitan RoNIX din Bucuresti, care gazduiesc o copie a "root serverului" de nume de domenii "i.root-servers", primul server DNS de nivel superior instalat in afara spatiului american. Din acel moment au devenit active, pentru toti membrii comunitatii RoNIX (Romanian Network for Internet eXchange), caile de acces catre site-ul "i.root-servers". Acest serviciu asigura legatura intre utilizatori si infrastructura de rutare a Internetului, prin care se asociaza numelor de domenii, mult mai usor de retinut si utilizat, adrese IP folosite de echipamentele de comunicatie si utilizate in sistemul de rutare al Internetului si viceversa (de exemplu, numelui www.ronix.ro ii atribuie adresa IP 80.96.255.0).

Din 2003 RoNIX este al 25-lea membru care s-a alaturat la Euro-IX - organizatia europeana a Internet exchange-urilor.