Consultări la Ministerul Culturii relativ la proiectului de ordonanță privind constituirea fondului cinematografic.

Categoria: Comunicate de presa


In data de 27.10.2016 a avut loc la Ministerul Culturii o noua rundă de consultări pe tema proiectului de ordonanță privind constituirea fondului cinematografic, care în forma inițială prevedea introducerea unei suprataxe de 1% pe veniturile furnizorilor de servicii de acces Internet, menită a compensa mutarea consumului din TV in online.

 

ANISP a participat la consultări cu argumente potrivit cărora o asemenea taxarea generală ar avea efecte adverse (de exemplu – încetinirea dezvoltării rețelelor de acces Internet și perpetuarea existenței ”zonelor albe” – în ciuda deciziilor de a sprijini acoperirea zonelor defavorizate, asumate de autoritățile statului precum și de principalele forțe politice). De asemenea, s-ar adăuga altor suprataxari recente (taxa ”pe stâlp”) și ar avea un efect cumulat cu un puternic impact negativ în mediul economic.

 

ANISP a indicat și posibile soluții alternative, care s-au dovedit a fi funcționale în împrejurări cu grad ridicat de similitudine.

 

Urmare a argumentelor expuse, reprezentanții ministerului au fost de acord cu retragerea prevederii privind suprataxarea serviciilor de acces Internet din forma propusa initial, urmând a investiga soluțiile alternative propuse în cadrul consultărilor.

 

Simultan, luând cunoștință de anumite dificultăți specifice industriei și ținând cont de faptul că Internetul este un puternic vector cultural, reprezentanții ministerului vor căuta căi prin care să sprijine industria în soluționarea problemelor specifice (accesul la infrastructura, autorizatii, taxe) care țin de competenta autorităților centrale și/sau locale (ministere, agenții, primării).