Istoric


2003

2003 – La 1 ianuarie 2003 are loc “liberalizarea” telecomunicatiilor în România, ceea ce însemna deschiderea completa a pietei serviciilor de comunicatii electronice liberei concurente, în conformitate cu un nou cadru de reglementare, aliniat la normele europene.

Hobbes Internet Timeline aprecia in ianuarie 2003 ca sunt peste 170 milioane host-uri conectate in Internet, iar numarul utilizatorilor la 823 milioane. “Arhiva” Internet disponibila prin WWW contine peste 300 Terabytes de date, echivalentul a 224 milioane floppy disks sau 480.000 CD-uri.

Comunitatea “împatimitilor” din România serbeaza 10 ani de Internet sub domeniul “.ro”.

Virusul SoBig provoaca mari pagube în retelele bazate pe Windows; el devine campionul vitezei de raspândire prin e-mail, având incorporat propriul program pentru aceasta actiune.

Cercetatatorii de la MIT’s Intelligence Artificial Lab inventeaza creierul arificial. Impreuna cu Lucent Technologies’Bell Lab realizeaza un circuit neuronal electric, care imita fidel cortexul cerebral, centrul inteligentei umane.

Sony prezinta in aprilie a doua generatie a robotului SDR-4X (Sony Dream Robot), care poate “jongla” cu 20.000 de cuvinte, recunoaste fetele si le asociaza unor dialoguri anterioare.

La 4 septembrie 2003 ANISP înregistreaza modificarea STATUTULUI, care semnifica extinderea obiectului de activitatea la întregul domeniu al “retelelor si serviciilor de comunicatii electronice”, în conformitate cu noul cadru de reglementare implementat în România, aliniat la cel european.

În septembrie 2003 a fost lansat portalul www.e-guvernare.ro, un program de promovare a transparenţei şi eficienţei, de îmbunătăţire a interacţiunii cu administraţia publică şi de reducere a corupţiei. Sistemul Electronic Naţional (SEN), instituit prin Legea 161/2003, reprezintă unicul punct de acces la servicii şi informaţii publice ale instituţiilor administraţiei centrale de interes pentru persoane fizice sau juridice.

CERT/US-CERT a înregistrat in anul 2003 un numar de 137.529 incidente de securitate si a identificat 3.784 de vulnerabilitati de securitate.