Istoric


2002

2002 – Statisticile înregistreaza (dupa Vinton Cerf): peste 500 milioane de persoane care utilizeaza Internetul; cca 350 milioane de calculatoare conectate; cca 300 mii de retele interconectate.

In iunie se desfasoara la Bucuresti reuniunea ICANN.

Intel celebreaza livrarea a unui miliard de PC-uri. Configuratia momentului: un procesor Intel Pentium 4, cu viteze de pâna la 2,53 Ghz. Al doilea miliard de PC-uri este asteptat în cca 5-6 ani.

Primul acord de interoperabilitate MMS la nivel national s-a încheiat in Singapore in luna decembrie.

MIT realizeaza robotul Kismet, care recunoaste libajul trupului (mimica, gesturi, postura) si inflexiunile vocii, raspunzând în consecinta.

Romania adopta noul cadru de reglementare in comunicatii, armonizat cu Directivele europene din 2002, menit sa permita « liberalizarea » telecomunicatiilor si trecerea la edificarea unei piete concurentiale. Pachetul legislativ cuprinde, ca principale acte : OG 34/2002 privind accesul la retelele de comunicatii electronice si la infrastructura asociata, precum si interconectarea acestora si OG 79/2002 privind cadrul general de reglementare in comunicatii.

La 25 septembrie 2002 intra în functiune Autoritatea Nationala de Reglementare în Comunicatii (ANRC). În aceeasi zi, Autoritatea a lansat si primul sau proiect normativ, privind Autorizatia Generala pentru furnizarea retelelor publice de comunicatii electronice.

Joi, 26 septembrie 2002, Autoritatea Nationala de Reglementare în Comunicatii (ANRC) a lansat cel de-al doilea proiect normativ, pentru “Autorizatia Generala privind furnizarea exclusiv pentru nevoi proprii de retele si de servicii de comunicatii electronice”.

La 6 octombrie 2002 ANRC a propus spre consultare publica proiectele "Regulament pentru identificarea pietelor relevante din sectorul comunicatiilor electronice" si "Regulament pentru efectuarea analizelor de piata si determinarea puterii semnificative pe piata".

La 16 octombrie 2002, Autoritatea Nationala de Reglementare în Comunicatii (ANRC) a propus spre consultare publica proiectul de "Autorizatie Generala pentru furnizarea serviciilor publice de comunicatii electronice", precum si proiectul pentru procedurile de obtinere a Autorizatiilor Generale pentru furnizarea de retele sau servicii de comunicatii electronice.

La 13 noiembrie 2002, ANRC a lansat spre consultare publica urmatoarelor proiecte de decizii normative: Regulamentul privind identificarea pietelor relevante din sectorul comunicatiilor electronice, care va identifica efectiv acele piete care la acest moment au cel mai mare potential de a fi necompetitive si trebuie reglementate (priveste stabilirea principiilor si preconditiilor ofertei de referinta pentru interconectare), Decizia privind identificarea S.N.Tc. Romtelecom S.A. ca având putere semnificativa pe piata accesului la retelele publice de telefonie fixa (priveste principiile si preconditiile ofertei de referinta pentru colocare), precum si doua decizii prin care se impun S.N.Tc. Romtelecom S.A. obligatiile prevazute la art. 9-14 din OG nr. 34/2002 privind accesul la retelele publice de comunicatii electronice si la infrastructura asociata, precum si interconectarea acestora, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 527/2002.  

La 15 noiembrie 2002, ANRC a lansat spre consultare publica proiectele de decizii privind desemnarea operatorilor mobili (Mobifon, Orange, Telemobil si Cosmorom) ca fiind operatori cu putere semnificativa pe piata accesului la reteaua proprie de telefonie mobila în vederea terminarii apelurilor pentru serviciile de voce. In acelasi timp, ANRC a recomandat S.N.Tc. Romtelecom S.A., S.C. "Mobifon" - S.A., S.C. "Orange România" - S.A., S.C. "Telemobil" - S.A., S.C. "Cosmorom" - S.A începerea negocierilor privind încheierea acordurilor reciproce de interconectare si colocare. ANRC a recomandat, de asemenea, operatorilor sa analizeze posibilitatea revizuirii nivelurilor tarifelor existente, tinând seama si de documentele propuse spre consultare si de costurile efective pe care le presupun operatiunile de interconectare si colocare.


La 18 noiembrie 2002, ANRC a lansat spre consultare publica urmatoarele proiecte: Autorizatie generala pentru furnizarea serviciilor de telefonie dedicate publicului si Indicatorii minimali de calitate a serviciilor de telefonie dedicate publicului.

Lansat La data de 4 martie 2002, la iniţiativa Guvernului României, este lansat Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP); acesta funcţionează în baza Legii nr. 468/2002, care stabileşte principiile, cadrul general şi condiţiile de utilizare a procedurii on-line pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică.