Istoric


1951 - 1990

1951 - Sunt prezentate filme tridimensionale, dar spectatorii trebuie sa poarte ochelari speciali, de polarizare.

Este inaugurata televiziunea transcontinentala în SUA.

John William Mauchly si John Prosper Eckert realizeaza primul computer electronic, UNIVAC I, care va fi comercializat si primul care inmagazineaza informatiile pe banda magnetica; UNIVAC (UNIversal Automatic Computer) a fost construit de Remington Rand Inc. si vândut Biroului american de recensamânt la pretul de 750.000 $, împreuna cu o imprimanta (zisa “rapida”) de 18.500 $. Au fost produse si comercializate 56 de exemplare, capabile sa execute 8.333 operatii de adunare sau 555 operatii de înmultire pe secunda.

Mary Grace Hopper creaza compilatorul A0, care permitea generarea unui program binar plecând de la un cod sursa.

Se pune la punct primul tambur magnetic de memorare de capacitate 1 Mb (ERA 1101).

1952 - Reteaua de televiziune CBS utilizeaza un computer UNIVAC pentru a aprecia rezultatele alegerilor prezidentiale ale SUA; primul rezultat furnizat de UNIVAC prevede foarte exact esecul unui anumit candidat, dar operatorii îl considera gresit si reprogrameaza în graba computerul, care prognozeaza, incorect, un rezultat strâns.

Firma Sony realizeaza un aparat de radio tranzistorizat de buzunar.

1953 - In România, colectivul ing. Victor Toma proiecteaza la Institutul de Fizica Atomica primul calculator electronic românesc.

In SUA apare televiziunea în culori.

1954 – Colectivul condus de prof. Al. Spataru a costruit o statie care a transmis programe experimentale de tv in România.

Georges Devol realizeaza primul robot programabil numit Universal Automation (UNIMATION), folosind tranzistoare performante si un dispozitiv de înregistrare magnetic.

Radio Corporation of America produce primele televizoare color; acestea aveau diagonala de 12 inci si costau cca 1.000 USD.

1956 - William Shockley, Walter H. Brattain si John Bardeen primesc premiul Nobel pentru fizica pentru studiile asupra semiconductorilor si pentru inventarea tranzistorului electronic.

Primul cablu telefonic transatlantic este operational din 25 septembrie 1956.

Ericsson a introdus primul sistem automat de telefonie mobila, un concept ce a schimbat fundamental modalitatea de comunicatie între oameni si a pus bazele actualelor reţele mobile 3G în bandă largă.

John Backus, împreuna cu o echipa a firmei IBM, creaza FORTRAN-ul (Formula Translator), primul limbaj de programare pentru computer; anterior, programele de computer trebuiau instalate in limbaj-masina.

John McCarthy concepe Lisp-ul, limbajul-computer al inteligentei artificiale.
Stanislaw Ulam programeaza un computer care sa poata juca sah pe o "tabla" de 6 x 6; programul denumit MANIAC I, este primul program de computer care îl invinge pe om la un joc.

In septembrie 1956, IBM a lansat modelul 305 RAMAC, primul computer cu un hard-disk (HDD). Hard-disk-ul cantarea peste o tona si avea o capacitate stocare de date de 5MB.

1957 – La 4 octombrie 1957 URSS lanseaza primul satelit artificial al Pamântului, Sputnik 1. 

Leo Esaki (n.12.03.1925, Osaka) descopera ca electronii sunt capabili sa treaca dintr-o regiune in alta a semiconductorilior,strapungand asa-numita bariera si provocand scaderea rezistentei o data cu cresterea intensitatii curentului (în loc de a duce la cresterea ei, asa cum era de asteptat).

S-a pus în functiune CIFA 1, primul calculator electronic românesc (cu tuburi electronice), realizat la Institutul de Fizica Atomica – Magurele, de catre un colectiv condus de  Vitor Toma.

Apare primul calculator cu tranzistori din Japonia (ETL-Mark-4).

1958 - Ca raspuns la lansarea satelitului Sputnik de catre URSS, Departamentul Apararii Statelor Unite lanseaza la 7 februarie 1958 o directiva (5105.15), care a dus la aparitia unui departament de cercetare denumit ARPA (Advanced Research Projects Agency). Principalul obiectiv al ARPA era dezvoltarea stiintifica si tehnologica în scopuri militare.

Americanul Jack St.Clair Kilby inventeaza asa-zisul "monolithic integrated circuit". Alex Bernstein si Michael Roberts concep un program de sah instalat pe un IBM 704 si care joaca la fel ca un amator corect.

Apare circuitul integrat, veriga de legatura între industria electronica si informatica. A fost dezvoltat de Jack Kilby, un inginer de la Texas Instruments.

Apare primul calculator cu tranzistori din Germania (Siemens 2002).

Haloid Company îsi schimba numele în Xerox Company.

1959 - Grace Murray Hopper creaza COBOL-ul, un limbaj de computer destinat utilizarii în special în elaborarea de programe pentru afaceri.

Calculatorul MARK 1 este scos din serviciu.

1960 - Echo, primul satelit pasiv de telecomunicatii, este lansat pe 12 august 1960, ca urmare a eforturilor lui John Robinson Pierce (n.27.03.1910, Des Moines, Iowa), care a crezut în viitorul comunicatiilor prin satelit.

1961 - S-a realizat MECIPT 1, calculator cu tuburi electronice la Institutul politehnic Timisoara (colectivul format din Lowenfeld, Kaufmann, Baltac).

Apare prima carte care cuprinde teoria comutarii de pachete (“packet-switching): “Information Flow in Large Communications Nets”, de Leonard Kleinrock, MIT (la 31 mai 1961).

Richard Mattessich imagineaza un algoritm de calcul rapid, care sa folosesca puterea calculatoarelor, adresat contabililor si economistilor.

Acordul Stockholm 1961 si planul pentru televiziunea analogica pentru Europa.

1962 - Este pus în vanzare, pe pietele din SUA, primul robot industrial din lume: Unimation.

Oficiul de Aprovizionare al Aviatiei din Philadelphia introduce pe computerul din dotare un sistem tip retea pentru controlul inventarului.

Pe 10 iulie 1962 este lansat în spatiu de catre Bell Labs, la o altitudine de 5.632 km, primul satelit activ de telecomunicatii, TELSTAR-1; el realizeaza cea dintâi transmisie transatlantica a unui film de televiziune.

In august, Joseph Licklider si Wesley Clark publica lucrarea "On-Line Man Computer Communication" prezentand conceptul de "Galactic Network", prin care oamenii vor fi capabili sa acceseze datele de pe orice computer conectat la o retea la mare distanta.

In septembrie, Joseph Licklider devine seful cercetarilor în domeniul computerelor la ARPA.

Bell Labs începe testarea tehnologiei denumite generic “radio celular”, care sta la baza telefoniei mobile.

Bell Labs începe utilizarea sistemului de transmisie T1, care permite transportul semnalelor de telefonie în format digital, ajungându-se la transmisia a 24 canale de telefonie pe o pereche de fire de cupru.

1963 - Firma Philips din Olanda introduce caseta de inregistrare si redare a sunetelor.

La 14 februarie SUA lanseaza primul satelit de telecomunicatii pe o orbita sincrona SYNCOM-1, care a fost utilizat în transmisia tv de la JO de la Tokio.
La numai sase ani de la descoperirea efectului tunel de catre Leo Esaki, apar pe piata diode semiconductoare care functioneaza pe baza fenomenului de strapungere electronica.

Apare calculatorul cu tuburi si tranzistori DACICC 1 la Institutul de Calcul Cluj (colectivul Gh. Farcas, Mircea Bocu, Emil Munteanu).

Americanul Doug Engelbart a inventat si construit primul "mouse".

1964 - Sonda spatiala americana Ranger 7 face primele fotografii lunare de apropiere de buna calitate; cele sase camere de televiziune aflate la bord realizeaza în total 4316 fotografii, care sunt transmise pe Pamant.

La 20 august 1964 ia fiinta Organizatia Internationala de Telecomunicatii prin Satelit INTELSAT (International Telecommunications Satellite)  în scopul de a realiza si exploata o retea intercontinentala de telecomunicatii prin sateliti geostationari.

IBM produce System/360, primul mainframe. Apare conceptul de “compatibilitate”, care permite utilizatorilor sa foloseasca aceleasi imprimante, drive-re si alte periferice cu orice computer de tip 360.

Digital Equipment Corporation (DEC) realizeaza computerul PDP-8 pe care îl produce în masa.

In august, Paul Baran publica “On Distributed Communications: Introduction to Distributed Communications Network” lucrare în care subliniaza comutarea pachetelor într-o retea.

S-a realizat CET 500, calculator complet tranzistorizat la Institutul de Fizica Atomica – Magurele (colectivul condus de Victor Toma).

S-a realizat MECIPT 2, calculator cu tranzistori la Institutul Politehnic Timisoara (colectivul condus de Vasile Baltac).

1965 - John Kemeny si Thomas Kurtz concep limbajul de computer pentru începatori BASIC (Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code - codul de instructiuni simbolice de uz general pentru începatori); acesta va deveni principalul limbaj de programare utilizat de posesorii de computere personale, desi se comercializeaza si alte programe pentru computerele personale, dar în limbaje mai sofisticate.

Ted Nelson introduce termenul "hypertext".

ARPA sustine studiul “cooperative network of time-sharing computers”. In octombrie, Thomas Marill si Lawrence Roberts creeaza o retea de tip WAN (Wide Area Network), printr-o linie telefonica dedicata intre MIT's Lincoln Lab TX-2 si System Development Corporation's Q-32 din California.

Lawrence G. Roberts, MIT, publica în octombrie “Towards a Cooperative Network of Time-Shared Computers”.

La 6 august 1965 este lansat INTELSAT-1.

1967 - Incep sa se foloseasca tastaturile pentru a furniza computerului datele de intrare.

Se fac primele legaturi telefonice direct transoceanice, de la New York la Londra si Paris; la testarea liniilor, care incepe pe 1 martie 1967 si dureaza trei luni, sunt angrenati 80 de abonati newyorkezi; în iunie 1966 se facuse o demonstratie a noii tehnici prin trei apeluri din Philadelphia.

Gene Amdahl propune construirea unui computer cu procesoare paralele; o asemenea masina ar putea solutiona anumite tipuri de probleme cu viteza mult mai mare decat computerele obisnuite, care lucreaza intotdeauna în secventa liniara.

ARPA si nucleele de cercetare colaboratoare încearca sa traseze primele standarde pentru schimbul de mesaje între calculatoare, stabilind premisele viitoarelor protocoale de retea.

National Physical Laboratory (NPL) din Middlesex, Anglia, experimenteaza o retea cu comutare de pachete la 768 kbps.

John Shepperd-Baron instaleaza primul ATM – Automated Teller Machine intr-o sucursala a Bancii Barclays din Londra.

1968 - S-a fondat INTEL (în Silicon Valley), companie de semiconductoare, principalul producator mondial de microprocesoare.

In cadrul Universitatii Stanford apare primul laborator de cercetare a inteligentei artificiale.

Doug Engelbart prezinta primul mouse la Institutul de Cercetari Stanford (era creat din lemn, cu un singur buton si se folosea pentru marcare).

Se construieste calculatorul cu tuburi si tranzistori DACICC-200 la Institutul de Calcul Cluj (colectivul Gh. Farcas, Mircea Bocu, Emil Munteanu).

Americanul Doug Engelbart, din Portland (USA, OR), inventeaza prima asa-numita « multiple window Graphical User Interface » (GUI), precursorul Windows-ului si al MacOS.

1969 - DoD USA coopteaza centrele de cercetare academice, industriale si guvernamentale în scopul înfiintarii unui sistem experimental de comunicare ARPANET - Advanced Research Projects Agency - Network, precursorul INTERNETULUI; sunt racordate sisteme de calcul ale departamentelor militare ale SUA; proiectul a fost dezvoltat de centrele universitare: UCLA (primul nod la 30 august 1969), Stanford Research Institute (al doilea nod la 1 octombrie 1969), UC-Santa Barbara (al treilea nod la 1 noiembrie 1969) si Utah University (al patrulea nod in decembrie 1969).

Se publica primele norme ale Internet-ului (RFC – uri); prima norma, “Host Software” apare in 7 aprilie 1969; în 29 octombrie 1969 apare norma “Network Timetable”.

Charley Kline de la UCLA transmite primele pachete de date catre Standford Research Institute la 29 Octombrie 1969.

Sunt create dispozitivele "bubble memory" (memorie cu bule) pentru a fi utilizate în computere; spre deosebire de memoriile clasice, acestea retin datele chiar si dupa deconectarea computerului de la sursa.

Shakey realizeaza primul robot mobil cu capacitate vizuala la Laboratorul de inteligenta artificiala de la Universitatea Stanford.

Chemical Bank amplaseaza primul ATM echipat cu cititor de card cu banda magnetica în cartierul Queens din New York, deschizând era aparatelor electronice de distribuit bani.

1970 - Apare discheta, utilizata pentru înmagazinarea datelor folosite de computere.

Este finalizata farfuria "radio" de 100 m (328 picioare) de la Bonn, în Germania de Vest.

Sunt lansati primii sateliti artificiali chinezesti si japonezi.

Apar aparatele pentru înregistrat casete video.

Prima retea radio bazata pe pachete devine operationala în iulie la Universitatea Hawaii (dezvoltata de Norman Abramson); va fi conectata la ARPANET în 1972.
Prima publicare a “Host-Host Communication Protocol in the ARPA Network” de catre C.S. Carr, S. Crocker, V.G. Cerf.

Hosturile ARPANET încep sa utilizeze Network Control Protocol (NCP), primul protocol host-host.

Prima legatura cross-country a fost instalata de AT&T între UCLA si BBN la 56 kbps, înlocuita apoi cu o alta între BBN si RAND. O a doua linie s-a instalat între MIT si Utah Universisty.

Sheinman realizeaza bratul robotic la Laboratorul de inteligenta artificiala de la Universitatea Stnaford.

1971 - Se fac primele legaturi telefonice regulate automate directe între anumite zone ale SUA si Europa; pana acum, aceste legaturi telefonice se faceau numai asistate de operatori.

Cel dint¬âi microprocesor, cunoscut acum sub denumirea de “chip”, este introdus în SUA de firma Intel. Era un sistem pe 4 biti pentru microcomputere. Chipul 4002 rula la 108 khz, folosea 2300 tranzistoare si avea o performanta de 60.000 operatii pe secunda.

Firma Texas Instruments a lui Patrick Haggerty concepe primul calculator de buzunar, denumit Pocketronic, care poate face operatii de adunare, scadere, înmultire si împartire; greutatea sa este de peste un kilogram (în jur de 2,5 livre), iar costul de aproximativ 150$.

Nikolaus Wirth concepe limbajul Pascal (denumit dupa Blaise Pascal, inventatorul primului calculator) un limbaj popular, utilizat în microcomputerele de domiciliu.
Demareaza primele studii privind retelele de calculatoare la ICI - România.

In SUA ARPANET are 15 noduri (23 hosturi): UCLA, SRI, UCSB, Univ of Utah, BBN, MIT, RAND, SDC, Harvard, Lincoln Lab, Stanford, UIU(C), CWRU, CMU, NASA/Ames.

Ray Tomlinson de la BBN elaboreaza programul de “posta electronica” (e-mail), pentru a trimite mesaje peste o retea distribuita; programul deriva din alte doua: un program de e-mail intra-masina (SENDMSG) si un program experimental pentru trasferul de fisiere (CPYNET).

La 15 noimebrie s-a constituit organizatia INTERSPUTNIK.

1972 - Americanii John Bardeen, Leon N. Cooper si John R. Schrieffer castiga premiul Nobel pentru fizica pentru formularea teoriei superconductibilitatii fara rezistenta electrica la o temperatura egala cu zero absolut.

Ray Tomlinson foloseste semnul “@” pentru a lega numele utilizatorului de adresa unde este stocata posta electronica a persoanei; realizeaza primul e-mail prin intermediul unei retele (martie 1972).

Larry Roberts scrie primul program de management al email-ului, cu functiile “list, selectively read, file, forward si respond to messages” (in iulie 1972).

Se lanseaza primele doua standarde pentru procesele fundamentale de comunicatie de date: Telnet - pentru conectarea la retea a mai multor calculatoare (Louis Pouzin scrie RFC 318: Telnet specification) si FTP - pentru transferul de fisiere între calculatoare.

ARPANET iese in public. La Interational Conference on Computer Communications de la Washington D.C. se face o demonstratie ARPANET cu 40 de masini conectate (octombrie 1972).

INTEL lanseaza microprocesorul comercial de 8 biti accesibil la 16 Kb memorie.
Se lanseaza pe piata primul joc video pentru acasa, Odessey.

1973 - Japonezul Leo Esaki, fizicianul norvegiano-american Ivar Glaever (n.05.04.1929, Bergen, Norvegia) si Brian Josephson (n.04.01.1940, Cardiff) castiga premiul Nobel pentru fizica pentru teoriile legate de superconductori si semiconductori, care prezinta importanta pentru microelectronica.

Brevetul acordat pentru ENIAC este anulat, John Vincent Atanasoff devenind astfel creatorul computerului modern.

IBM produce prima jonctiune Josephson care poate fi utilizata ca dispozitiv electronic de comutare; acesta are o rata de comutare de 1.000 de ori mai mare decat a celui mai rapid comutator semiconductor existent în momentul respectiv, dar necesita racire pâna aproape de zero absolut.

Prima conexiune internationala la ARPANET: University College of London (Anglia), via NORSAR (Norvegia).

Vinton Cerf defineste arhitectura “gateway”.

Vinton Cerf si Bob Kahn prezinta ideile de baza ale Internet-ului, distribuind la reuniunea INWG  de la University of Sessex, Brighton, UK (în septembrie 1973), un draft al proiectului la care lucrau  “A Protocol for Packet Network Interconnection”, ce va fi finalizata si publicata in 1974.

Sunt estimati cca 2.000 de utilizatori ARPANET (75% din trafic compus din e-mail).

Apare RFC 454: File Transfer specification (FTP) si RFC 741: Network Voice Protocol (NVP).

Richard Hohn realizeaza la Corporatia Milacron un robot industrial controlat de un microcomputer numit T3 (The Tomorrow Tool).

1974 - Revista "Radio-Electronics" publica un articol care descrie constructia unui "computer personal".

Hewlett Packard introduce calculatorul programabil de buzunar.

Versiunea comerciala TELNET pe ARPANET; primul serviciu public de transmitere de date prin comutare de pachete deschis de BBN.

Vinton Cerf si Bob Kahn finalizeaza si publica in mai 1974, in “IEEE Transactions of Communications Technology” lucrarea  “A Protocol for Packet Network Interconnection”, care specifica în detaliu TCP (azi standard). Prima specificatie tehnica a TCP/IP a fost publicata ca norma RFC 675 in decembrie 1974. Proiectul celor doi cercetatori prevedea ca adresa IP sa fie de 32 biti, din care 8 biti identificau reteaua, iar 24 de biti identificau calculatorul in retea, care puteau asigura  maximum 256 de retele a cate 16.777.216 calculatoare fiecare. Intra in uz termenul Internet. Destule persoane considera  1974 drept anul nasterii efective a Internetului, argumentand ca atunci au aparut protocoalele dupa care functioneaza si azi.

Shienman ataseaza robotului industrial T3 bratul robotic. Se naste prototipul robotului folosit apoi pe scara mare în industrie.

Apare Ethernet, un protocol pentru retele locale, in disertatia studentului Bob Metcalfe “Packet Networks”, care initial a fost respinsa de Universitatea Havard.
Americanul Henry Roberts creeaza « Altair 8800 », masina care declanseaza revolutia computerului personal.

1975 - Primele afisaje cu cristale lichide pentru calculatoare de buzunar si pentru ceasuri electronice se comercializeaza pe piata Regatului Unit.
In SUA apare Altair 8800, primul computer personal comercializat sub forma de set de componente, cu o memorie de 256 de biti.

Primul “mailing list” pe ARPANET (“MsgGroup”) a fost creat de Steve Walker.

In aprilie Bill Gates si Paul Allen înfiinteaza compania Micro-Soft, care în 1977 devine Microsoft; Bill Gates si Paul Allen realizeaza primul limbaj de programare pentru PC.

S-au fabricat primele modemuri românesti (IPA); s-au facut teste de transmisii de date pe liniile de comunicatii din România (ICI si PTTR).

Legaturi pe satelit din Hawaii în Anglia; primele teste TCP facute de catre Stanford, BBN si UCL.

La 15 martie 1975 apare primul Newsletter emis de Clubul Momebrew Computer.

1976 - S-a constituit Echipa de experti GE1/TT 2 în cadrul Grupului de lucru UN/ECE/TRADE/WP4 de la Geneva pentru schimbul de date comerciale prin utilizarea mijloacelor de tratare automata a datelor (sub egida ONU).
S-a dezvoltat UUCP - Unix to Unix Copy (AT&T).

Steve Jobs si Steve Wozniak fondeaza Apple Computer Company si realizeaza primul prototip de computer Aplle I, apoi sistemul Apple II (Apple Computers).
La 15 noiembrie s-a conectat la INTELSAT prima statie de sol din România.
NASA încep sa utilizeze roboti de tipul T3 în misiunile sale spatiale.

1977 - Apare Apple II, primul computer personal comercializat sub forma asambalata si tot primul care da rezultate cu adevarat bune. Calculatorul avea un microprocesor de 1 Mhz, 4 KB RAM (expandabil pana la 48 KB).

Se testeaza pentru prima data la scara mare o retea telefonica pe baza unui sistem de fibre optice.

E-Mail trimis la 100 de persoane printr-o singura operatie, prin programul THEORYNET creat de larry Landweber de la Wisconsin University.

Apare RFC 733: Mail specification.

1978 - Apple scoate pe piata primul floppy disk drive, conceput pentru computerele personale.

Intel lanseaza microprocesorul 8086, primul din seria x86 care sta la baza exploziei PC-urilor.

Apare telefonul celular.

Protocolul TCP se desparte în TCP si IP (martie 1978).

Dan Bricklin dezvolta la Software Arts un program, bazat pe o matrice de 5 coloane si 20 de linii, în care se putea face rapid calcule de specialitate.

Primul mesaj de tip “spam” a fost transmis de directorul de marketing de la Digital Equipment Corporation, Gary Thuerk.

Apple DOS 3.1 primul sistem de operare pentru calculatoarele Apple.

1979 - Visicalc introduce primul program computerizat de contabilitate; acesta le da posibilitatea utilizatorilor de computere personale sa efectueze planificari financiare fara sa învete cum se programeaza un computer.

Jean Ichbiah si colaboratorii sai concep limbajul ADA, al carui nume provine de la Lady Ada Lovelace (fiica Lordului Byron), care, potrivit legendei, a fost primul programator de computere; limbajul a fost utilizat de serviciile fortelor armate ale SUA.

S-a înfiintat USENET, primul sistem de transmitere a informatiilor pe retea între diferite grupuri de utilizatori.

Grupul de lucru UN/ECE/TRADE/WP 4 de la Geneva realizeaza embrionul TDED - Trade Data Element Dictionary.

ARPA creaza Internet Configuration Control Board (ICCB), organism pentru reglementarea Internetului.

Se realizeaza la ICI prima retea locala din România pentru interconectarea calculatoarelor (LAN), în cadrul proiectului Cameleon, de catre un colectiv condus de Marius Guran, din care faceau parte Florin Paunescu, Dan Golesteanu s.a.

1980 - ARPANET asigura conexiuni între mai mult de 400 de calculatoare din centre universitare, militare sau guvernamentale, cu acces a mai mult de 10.000 persoane.

1981 - La 12 august apare computerul personal IBM (PC-ul), bazat pe procesorul Intel 8088 pe 16 biti la 4,77 Mhz, cu 64 kb memorie RAM si 40 kb memorie cache care utilizeaza sistemul de operare industrial standard, care va deveni cunoscut sub denumirea de DOS (Disk Operating System).

Apar primele modemuri (300 bps) în componeta calculatoarelor.

Apare primul modem Hayes Smart Modem 300 bps.

Anglia definitiveaza ghidul pentru interschimbul de date pentru comert - Guidelines for Trade Data interchange (GTDI).

Franta dezvolta sistemul Minitel (Teletel) prin France Telecom.

Se creeaza BITNET (“Because it’s time Network”) - retea academica de comunicatii inter-computere.

Se emit pricipiile OSI - Open Systems Interconnexion.

Numarul PC-urilor ajunge rapid la 1 milion.

Primul virus în “libertate” se raspândeste prin dischetele ce contineau sistemul de operare pentru Apple II.

Primul note-book comercializat Osborne I, creat de Adam Osborne.

1982 - Apar unitatile de citire a compact-disk-urilor.

Compaq scoate pe piata prima "clona" a computerului personal IBM, adica un computer care utilizeaza acelasi sistem de operare ca IBM PC si care are si alte elemente comune cu acesta, astfel încat poate folosi majoritatea programelor IBM.

TCP/IP devine protocol standard pentru ARPANET. Conceptul INTERNET capata amploare, ceea ce este dovedit de conectarea diverselor retele cu Internet.

ARPANET are 236 hosturi.

Numarul PC-urilor ajunge la 5,5 milioane.

EUnet (European UNIX Network) a fost creata de EUUG pentru a furniza servicii de e-mail and USENET (primele conexiuni: Olanda, Danemarca, Suedia si Regatul Unit).

Apare RFC 827: Exterior Gateway Protocol specification.

La compania Lotus apare aplicatia de calcul tabelar Lotus 1-2-3, realizata de Mitchell Kapor (fost la Software Arts).

Nordic Telecom si o serie de companii olandeze de telecomunicatii propun dezvoltarea unui standard celular diferit de cele pe 800 Mhz. Comisia Europeana emite o directiva prin care se solicita rezervarea benzii de 900 Mhz pentru ca GSM sa permita roamingul.

1983 – DoD autorizeaza, în ianuarie, ca ARPANET sa faca trecerea de la un set mai vechi de protocoale de comunicatii (NCP – Network Control Protocol) la ceea ce se cunoaste astazi sub numele TCP/IP.

Setul de protocoale TCP/IP este universal adoptat. Conform Vinton Cerf, acesta este momentul nasterii Internet-ului asa cum este cunoscut astazi.

Tehnologia Lisa a firmei Apple aduce ca noutate în dotarea computerelor mouse-ul si meniurile pull-down; mouse-ul este un dispozitiv care determina deplasarea cursorului pe ecran prin deplasrea lui pe o suprafata dura; apasand pe butonul mouse-ului, computerul primeste o anumita comanda, in functie de pozitia cursorului.

Primul sistem de telefonie celulara.

La Univ. Wisconsin se dezvolta conceptul de nume domeniu (domain names).
MILNET (reteaua militara SUA) se separa de ARPANET, care se îndreapta spre activitatea civila.

In Europa apare EARN - reteaua academica de comunicatii (echivalent BITNET).
Univ. Berkeley realizeaza versiunea UNIX cu TCP/IP incorporat.

MCI (SUA) introduce e-mailul ca instrument în lumea afacerilor.

Se dezvolta statiile de lucru Desktop.

Se produce Apple Lisa, primul calculator care utiliza o interfata grafica.
Fred Cohen defineste “virusul informatic”; apare primul virus experimental documentat.

Modelul PC-XT al firmei IBM este primul computer personal cu hard-disk incorporat; acesta este un dispozitiv de memorizare capabil sa inmagazineze 10 megabiti de informatie.

1984 - Apar discurile optice de inmagazinare a informatiilor procesate pe computere.

IBM introduce placa de memorie RAM de un megabit, cu o capacitate de memorizare de patru ori mai mare decat a cipurilor anterioare.

Steve Jobs si Steve Wozniak lanseaza pe piata la 22 ianuarie celebrul calculator de mici dimensiuni Apple MacIntosh, dotat cu mouse si usor de manipulat. Primul model MacIntosh avea unitatea centrala integrata în aceeasi carcasa cu monitorul; legat de el erau tastatura, mouse-ul si imprimanta.  Memoria RAM era de 128 Kb. Primul computer “prietenos” costa 2.495 dolari, având un sistem de operare si programe de redactare si editare texte (MacWrite) si de realizare desene (MacPaint), imitate apoi de Microsoft, care a elaborat Windows si aplicatiile tip Office.  Firma Apple scade pretul tehnologiei Lisa pana la un nivel acceptabil, concepand computerul MacIntosh, care devine instantaneu popular.

Modelul PC AT al firmei IBM este primul computer personal care utilizeaza un cip suplimentar pentru a extinde viteza si memoria unui computer personal existent, cu arhitectura data.

La 24 ianuarie 1984 apare MacIntosh, primul calculator personal de succes, care utiliza o interfata grafica si un mouse.

NSF (National Search Fundation) a realizat reteaua NSFNET, care conecta 5 puternice centre de calcul universitare, racordate ulterior la ARPANET.
1000 de hosturi în retea.

Este pus în practica sistemul de atribuire de nume domeniilor (DNS – Domain Name System), prin care se permite coordonarea accesului între resursele conectate în retele.

ICI realizeaza in Romania prima retea de transmisiuni de date între calculatoare la distanta (proiectul RENAC/RENOD, care a primit de la Academia Româna premiul “Traian Vuia”).

Se dezvolta voice-mail.

Nam June Oaik, într-un eseu, descrie modul în care saltul tehnologic produs de utilizarea satelitilor va conduce la globalizarea informatiilor.

Microsoft dezvolta aplicatia de calcul tabelar EXCEL (initial pentru Apple MacIntosh).

Se înfiinteaza compania CISCO Systems (numele vine de la San Francisco), de catre doi absolventi ai Standford University: Len Bosak si Sandy Lerner.

1985 - Laboratoarele AT&T Bell, cu ajutorul unei singure fibre optice obtin echivalentul transmiterii unui numar de 300 000 de convorbiri telefonice simultane sau al programelor a 200 de canale de televiziune de inalta rezolutie.

Realizarea primei Retele de transmisiuni de date cu comutare de pachete în România în cadrul proiectului Unirea (RENAC/RENOD), prin care s-a asigurat conectarea provinciilor istorice.

Intel lanseaza microprocesorul 80386, care a asigurat PC-urilor viteza de lucru si o interfata cu utilizatorul.

Se creaza reteaua NSFNet - National Science Foundation cu backbone de 56 kbps.

Se înregistreaza primele domenii (Symbolics.com la 15 martie 1985), apoi: cmu.edu, purdue.edu, rice.edu, berkeley.edu, ucla.edu, rutgers.edu, bbn.com (la 24 Aprilie 1985); mit.edu (la 23 Mai 1985); think.com (24 mai 1985); css.gov (iunie 1985); mitre.org, .uk (iulie 1985).

Microsoft lanseaza sistemul de operare Windows 1.0.

ISO înregistreaza standardul 7372 privind dictionarul de elemente de date comerciale (TDED).

1986 - Firma Compaq intrece firma IBM, introducand computere care utilizeaza un cip avansat, de 32 de biti: Intel 80386.

S-a decis de catre promotorii din SUA si Europa realizarea unui set comun de recomandari pentru interschimbul de date electronice (EDI);

2000 de hosturi în retea.

Se creaza backbone-ul NSFNET, la 56 kbps, bazat pe 5 centre de supercalculatoare pentru a pune în comun puterea de calcul pentru utilizatori (JVNC@Princeton, PSC@Pittsburgh, SDSC@UCSD, NCSA@UIUC, Theory Center@Cornell).

Sunt publicate specificatiile GSM. Se trece de la denumirea franceza (Groupe Speciale Mobile) la denumirea engleza (Global System for Mobile Communications), pastrându-se acronimul GSM.

Internet Engineering Task Force (IETF) si Internet Research Task Force (IRTF) îsi încep existenta în cadrul IAB.

Virusul Brain infecteaza pe scara larga sistemele PC MS-DOS; apare primul virus troian, camuflat sub forma programului PC-Write.

1987 - Cele mai puternice computere personale existente sunt Macintosh II si Macintosh SE, produse de firma Apple.

Pe 9 martie 1987, intra in functiune un supercomputer avansat - Numerical Aerodynamic Simulation Facility, conceput pentru simulari computerizate si capabil sa atinga o viteza de 1 720 000 000 de calcule pe secunda.

IBM comercializeaza sistemul de computere personale Personal System/2, dotat cu unitati disk-drive de 3,5 inci, cu hard-disk-uri, cu grafica superioara si cu access la un sistem nou de operare, care permite realizarea de interconexiuni intre mai multe computere.

Germanul Georg Bednorz si elvetianul K. Alex Muller castiga premiul Nobel pentru fizica pentru descoperirea ca superconductibilitatea unui material se manifesta la o temperatura mult mai ridicata decat cea cunoscuta anterior.

O echipa de savanti condusa de Ching-Wu Chu reuseste in premiera sa obtina un material superconductibil la temperatura de lichefiere a azotului, adica la -196 °C (-321°F).

Dieter Kroekel, Naomi Halas, Giampiero Giuliani si Daniel Grischkowsky de la IBM produc un soliton "puls întunecat", o unda sationara care se propaga prin fibrele optice fara a se imprastia si care rezulta in urma unei scurte intreruperi a unui impuls luminos.

Se adopta acronimul EDIFACT; s-a nascut conceptul UN/EDIFACT: United Nations Electronic data Interchange for Administration, Commerce and Transport.
Se înregistreaza standardul ISO 9735 privind regulile de sintaxa ale EDIFACT.

Seintroduce tehnologia VGA (Video Graphics Array) pentru monitoare.

Se naste Digital Audio Tape (DAT).

10.000 hosturi în retea; BITNET numara 1.000 hosturi.

Se constituie UUNET.

Apare RFC 1000: "Request For Comments reference guide".

Microsoft dezvolta aplicatia EXCEL 3.0 pentru sistemul de operare DOS.
Debuteaza la Institutul Fraunhofer din Germania cercetarile privind formatul de compresie audio pentru utilizarea pe net.

Apar primii virusi specializati pe tipuri de file, în special .COM si .EXE; viermele IBM Christmas Worm atinge 500.000 de replicari pe ora, afectând computerele IBM; apare primul virus destinat computerelor MacIntosh – MacMag.

"The Internet Virus" provoaca prima criza pe Internet si cauzeza dezafectarea a numeroase computere de la retea.

1988 - In ianuarie, oamenii de stiinta de la Institutul National de Cercetare pentru Metale al Japoniei creeaza, pe baza de bismut, un nou superconductor de temperaturi inalte; numarul superconductorilor de temperaturi inalte ajunge astfel la trei.

Predecesorul la US Federal Networking Council a aprobat interconectarea MCI Mail la Internet pe baza experimentala, cu anumite restrictii, în sensul ca nu se accepta utilizarea Internetului pentru e-mail-uri între furnizori de servicii comerciale. Interconectarea MCI Mail la Internet având foarte mare succes, furnizorii de servicii comerciale de posta electronica au cerut si au primit acceptul de a se lega la Internet, ceea ce a dus la schimbarea restrictiilor initiale, permitându-se utilizatorilor comerciali sa interactioneze cu utilizatorii Internet.

Savantii de la Universitatea din Arkansas descopera un al patrulea tip de superconductor de temperaturi inalte; realizat pe baza de taliu, noul tip de material face ca recordul superior de temperatura pentru superconductibilitate sa ajunga la 125 °K (-148 °C sau - 234 °F).

John L. Gustafson, Gary R. Montry, Robert E. Benner si colaboratorii lor gasesc o cale de a rescrie problemele destinate procesarii computerizate paralele care mareste viteza de primire a solutiilor cu 1000; anterior se credea ca o crestere a vitezei de 100 este limita acestei metode.

In noiembrie, Robert T. Morris lanseaza un program “worm” în Internet, care afecteaza mii de hosturi UNIX> acest lucru declanseaza un mare val de comentarii în presa, aducând practic Internetul în constiinta marelui public (pâna atunci, foarte putini oameni stiau de Internet). Dezbaterile publice si procedurile legale declansate au determinat elaborarea de coduri de conduita (Codes of Conduct), în principal de catre EDUCOM, Association for Computer Machinery si Internet Activities Board. Ca urmare DARPA creaza CERT (Computer Emergency Response Team).

DoD adopta OSI (Open System Interconnection).

Backbone-ul NSFNET este upgradat la T1 (1,544 Mbps); tari conectate la NSFNET: Canada (CA), Denmark (DK), Finland (FI), France (FR), Iceland (IS), Norway (NO), Sweden (SE).

Primul “multicast tunnel” este realizat între Stanford si BBN in vara lui 1988.
Se constituie Internet Assigned Numbers Authority (IANA) in Decembrie; Jon Postel este primul director.

Jarkko Oikarinen dezvolta Internet Relay Chat (IRC).

GSM devine standard international de telefonie digitala celulara.

1989 - Apar primele firme de comercializare servicii de acces INTERNET; este momentul în care Internet-ul începe sa devina accesibil publicului larg.

Peste 100.000 de hosturi conectate la INTERNET.

Steve Dorner de la Universitatea Illinois din Urbana Champain a scris programul Eudora pentru e-mail.

Se creaza RIPE (Reseaux IP Europeens).

Apar RFC 1121: “Act One – The Poems” si RFC 1097: “TELNET Subliminal – Message Option”.

Noi tari se conecteaza la NSFNET: Australia (AU), Germany (DE), Israel (IL), Italy (IT), Japan (JP), Mexico (MX), Netherlands (NL), New Zealand (NZ), Puerto Rico (PR), United Kingdom (UK).

Tim Berners-Lee si Robert Cailliau de la Laboratorul european pentru particole fizice - CERN pun bazele unui nou protocol de comunicare pentru stocarea si regasirea documentelor, care din 1991 se va numi World Wide Web-ului.

Acordul Geneva 1989 -  planul pentru televiziunea analogica pentru tarile din Africa.

1990 - Primul site de tip WWW; o noua orientare grafica pentru lucru în retea. Primul server a fost “nxoc01.cern.ch”, numit mai tarziu “info.cern.ch”, iar prima pagina a fost http://nxoc01.cern.ch/hypertext/WWWThrProject.html.

ARPANET înceteaza sa existe (oficial).

A început sa functioneze primul furnizor comercial de servicii INTERNET (The World Com, world.std.com).

S-a constituit Electronic Frontier Foundation (FFF), de catre Mitch Kapor.

Apare Archie, primul program de cautare fisiere pe INTERNET.
Apar RFC 1149: “A Standard for the Transmission of IP Datagrams on Avian carriers” si RFC 1178: “Choosing a Name for Your Computer”.

Se introduce tehnologia XGA (eXtended Graphics Array) pentru monitoare, care suporta o rezolutie de 800 x 600 pixeli în 16,8 milioane de culori sau 1024 x 768 pixeli în 65.536 culori.

In martie la Geneva în cadrul Grupului de lucru pentru facilitarea procedurilor de comert international (WP 4) s-a fixat definitia UN/EDIFACT – Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport.

Noi tari conectate la NSFNET: Argentina (AR), Austria (AT), Belgium (BE), Brazil (BR), Chile (CL), Greece (GR), India (IN), Ireland (IE), Korea (KR), Spain (ES), Switzerland (CH).