PROBLEME JURIDICE PRIVIND CONTINUTURILE NEGATIVE DIN INTERNET III

Categoria: Articole


PROBLEME JURIDICE PRIVIND
CONTINUTURILE NEGATIVE DIN INTERNET

- Partea a III-a -

Dr. Horatiu Dan Dumitru

PENTRU PANDECTELE ROMANE NR.5/2003

Cea de a treia parte a studiului consacrat continuturilor negative in Internet se concentreaza asupra insultei si calomniei, diseminate pe cale electronica. Ca si in episoadele precedente, autorul realizeaza o analiza de drept comparat, infatisand reglementarile si practica judiciara foarte recenta a altor state. Studiul pune in evidenta problemele, capcanele, controversele, riscurile, posibilele solutii, precum si argumentele care le insotesc, in ceea ce priveste conduita in spatiul virtual a utilizatorilor si furnizorilor de servicii Internet.

In acest cadru, sunt abordate o serie de teme in masura sa ofere clarificari asupra regimului juridic al raspunderii civile si penale, in ceea ce priveste transmiterea, prin Internet, a insultelor si calomniilor, precum si exprimarea unor opinii cu caracter politic, prin mijloace electronice. In acest context mai larg, sunt analizate si aspectele privitoare la caracterul de persoana publica, respectiv, de persoana privata, privite ca subiect pasiv al infractiunilor de insulta si calomnie.

Studiul examineaza problematica tot mai controversata a distinctiei dintre presa clasica si presa "neconventionala” (foruri de discutii si stiri, mailing list-uri etc.) in Internet, in lumina unor recente decizii din practica judecatoreasca anglo-saxona. Prin aceste orientari jurisprudentiale se tinde la instituirea unor exigente mai reduse in favoarea presei electronice neconventionale, in ceea ce priveste responsabilitatea juridica pentru raspandirea de afirmatii calomnioase.

De asemenea, articolul aduce in discutie subiectul raspunderii furnizorilor de servicii Internet, privind continuturile la care asigura accesul ori a caror transmitere o faciliteaza, analizand cateva solutii din jurisprudenta anglo-americana, precum si prevederile legislatiei romane din aceasta materie.

In sfarsit, studiul abordeaza orientari ale instantelor judecatoresti cu privire la extinderea jurisdictiei statului al carui cetatean a fost calomniat sau insultat prin Internet, asupra statului unde se gaseste persoana care a transmis continutul defaimator.

Articolul intreg poate fi accesat la: www.anisp.ro/document/continuturi-Internet-partea-III-septembrie-2003.htm